Va finaliza Elon Musk preluarea Twitter de 43 de miliarde de dolari?

Un tweet înainte, două tweet-uri înapoi. Elon Musk a semănat vineri îndoieli cu privire la intenția sa de a cumpăra Twitter. După ce a publicat în zori un mesaj care indică faptul că achiziția a fost “remarcabil” din cauza îndoielilor cu privire la numărul de conturi false prezente pe rețeaua de socializare, șeful capricios a asigurat că este “mereu angajat” pentru a-și realiza proiectul. Înainte de a lansa un ultimatumMarți 17 mai: fără garanție pe acest subiect, “tranzacția nu poate continua”.

Semn al entuziasmului provocat de amânarea miliardarului, prețul acțiunilor Twitter a scăzut. Titlul s-a tranzacționat luni la 37,4 dolari, departe de cei 54,2 dolari pe acțiune pe care i-a propus Elon Musk în oferta sa de preluare și care a evaluat compania la 43 de miliarde de dolari. Ar putea eșua operațiunea? Franceinfo analizează chestiunea.

În mesajul său publicat vineri, șeful Tesla spune că vrea să se asigure „că spam-ul și conturile false reprezintă cu mult sub 5%” din cei 229 de milioane de utilizatori activi revendicați de Twitter. Un subiect departe de a fi accesoriu pentru rețeaua de socializare: acestea „Conturile automate sunt o problemă endemică pe platformă, unde actorii politici, artiștii escroci și chiar serviciile de propagandă de stat folosesc conturi bot pentru a-și răspândi și amplifica mesajele”scris Lumea.

Conturile false (uneori care se prezintă drept Elon Musk) au contribuit în trecut la escrocherii cu criptomonede, în timp ce altele au furat informațiile de conectare ale utilizatorilor. Insuportabil pentru miliardar, care ridicase eradicarea acestor conturi frauduloase în topul priorităților sale viitoare atunci când își oficializa oferta de preluare.

Rata de 5% a conturilor false provine din documentele transmise în primăvară de Twitter (fișier PDF) la Securities and Exchange Commission (SEC), responsabilă cu monitorizarea piețelor financiare din Statele Unite. Dar „această cifră oficială este totuși mult mai mică decât unele estimări”Ridica-l New York Times (articol in engleza)care aminteşte că reţeaua de socializare „impune puține restricții” la momentul înregistrării, ceea ce facilitează crearea de conturi umbră.

Twitter însuși dă cereale criticilor săi. În documentele transmise la SEC, rețeaua de socializare scrie într-adevăr să aibă „a aplicat o judecată semnificativă” pentru a seta numărul de conturi false de pe platforma sa la 5% și adaugă că lor „numărul real (…) ar putea fi mai mare decât [son] estima”. Ceea ce nu este banal, din moment ce valoarea financiară a rețelei de socializare se bazează pe 229 de milioane de utilizatori zilnic numiți „monetizabili”, adică expuși publicității.

Totuși, momentul ales de Elon Musk pentru a-și împărtăși ezitările este surprinzător. După cum s-a menționat varietate (articol in engleza), estimarea a 5% conturi false a fost în dosarele Twitter SEC de când compania a devenit publică acum nouă ani. Miliardarul ar fi putut, așadar, să solicite verificări înainte de a-și face oferta de cumpărare. Pentru a mai semăna un pic de îndoială, a anunțat că dorește să verifice cifrele prezentate de Twitter folosind o metodă discutabilă: verifică numărul de conturi false pe un eșantion de o sută prelevat la întâmplare.

Unii analisti cred in special ca afacerea conturilor false serveste drept pretext pentru ca antreprenor sa inceapa o impasare cu compania. „Wall Street va considera acum că afacerea este pe punctul de a se destrama sau o încercare a lui Musk de a negocia un preț de cumpărare mai mic”comentează AFP Dan Ives, analist la compania de investiții Wedbush Securities.

Demonstrarea că numărul de utilizatori reali monetizabili este mai mic decât cel comunicat oficial de Twitter i-ar permite lui Elon Musk să aibă un argument puternic pentru a plăti mai puțin decât cele 43 de miliarde de dolari promise inițial. Ceea ce ar avea un interes imediat pentru el: să cumpere rețeaua de socializare, antreprenorul a dezvoltat într-adevăr un pachet financiar bazat atât pe împrumuturi tradiționale de la bănci și investitori, dar și pe împrumuturi garantate pe acțiuni. Tesla, precum și vânzarea directă a acțiunilor Tesla pentru până la 21 de miliarde de dolari, reamintește Lumea. Dar cursul producătorului auto a scăzut cu 29% într-o lună, ceea ce complică afacerile șefului său.

Strategia de a arăta cu degetul la performanțe mai proaste decât se aștepta pentru a negocia în jos prețul de cumpărare al unei companii poate da roade: în septembrie 2020, grupul LVMH renunțase la preluarea bijutierului Tiffany, invocând contextul criza economică cauzată de Covid-19, raportată apoi Ecourile. După ce au amenințat cu acțiuni în justiție, cele două grupuri s-au împăcat în cele din urmă, căzând de acord asupra unui preț de cumpărare mai mic.

În cele din urmă, poate Elon Musk să folosească pretextul unor conturi false pentru a deraia total tranzacția, așa cum a sugerat el marți? Manevra nu ar fi lipsită de riscuri: acordul încheiat între el și Twitter prevede o taxă de spargere de un miliard de dolari în cazul retragerii. Iar contractul include a “clauza de executare specifica” ceea ce l-ar forța pe miliardar să își îndeplinească angajamentul dacă planul său de finanțare ar rămâne viabil, asigură New York Times.

Add Comment