Un furnizor de gaze amenință că va crește facturile cu o sută de euro!

Situația este critică. Din cauza situației conflictuale din Europa, prețul gazului a crescut vertiginos Nu doar gospodăriile suferi această creștere de preț. Furnizorii de gaze sunt primele victime, pentru că ei sunt cei care cumpără gaz de pret mare pe piata internationala.

Mai mult, furnizorul Gaz Européen, o filială a Butagaz, nu mai poate conține costul sub regula prețului fix. Acesta din urmă și-a avertizat clienții că un cost suplimentar la prețul pieței va fi aplicat în această iarnă pentru consumuri mari. O decizie care nu încântă pe CLCV. Asociația a înștiințat Gaz Européen.

situatii complicate

Potrivit cifrelor publicate de INSEE, inflația în septembrie a fost de 5,6% pe un an. Institutul Național de Statistică și Studii Economice a publicat pe site-ul său oficial la 1 septembrie 2022:

„Între trimestrul II 2021 și trimestrul II 2022, prețul gazelor pentru gospodării a crescut cu 37,6%. Ar fi crescut cu 105,0% dacă nu ar fi fost pus în aplicare scutul de preț. »

Această creștere de 37,6% se datorează nivelului scutului tarifar la 4%. Pentru anul viitor, limita va crește la 15%. Pentru furnizorii de energie, anumite tarife nu au acces la această limitare. Tariful fix al furnizorului european de gaze nu are dreptul la acest lucru.

Prețurile diferite ale gazelor

În Franța, sunt 4 tarife de pret la gaz. Potrivit colegilor noștri de la Le Monde, într-un articol de sâmbătă, 29 octombrie 2022, de la deschiderea concurenței din 2007, consumatorii pot alege dintre oferte :

  • La un tarif reglementat de autoritățile publice: revizuit lunar în funcție, în special, de costurile de extracție și transport
  • Rată gratuită indexată la ratele reglementate: revizuită în fiecare lună
  • Tarif gratuit indexat pe piata angro: revizuit lunar, trimestrial sau semestrial, in functie de contract;
  • La preț fix gratuit: valabil intre unu si patru ani, in functie de contract.

Din moment ce inflație, mai precis pe contractele încheiate de la 1 septembrie, se va aplica scutul tarifar. Astfel, toate prețurile revizuite în fiecare lună poate beneficia. Aceasta se referă la primele 3 din lista menționată mai sus. Cât despre ultimul, adică contractul gratuit cu tarif fix, este puțin complicat. Există doar reînnoiri de contracte între unu și patru ani. Furnizorii pot schimba termenii contractului pe parcurs?

Consumatorii vor beneficia. Prețul este stabilit pe baza prețului gazului de anul trecut. Totuși, așa cum tocmai am văzut, inflația este de 105% față de 2021. Cine va plăti diferența? Pot furnizorii să schimbe contractele? Furnizorul european de gaze a decis să mărească prețul fix pe megawat oră.

Furnizorul european de gaze vrea să crească prețurile

Având în vedere complexitatea situației, furnizorul Gaz Européen furnizate prin poștă clienților lor . Dacă consumul acestora din urmă ar crește în acest an, față de cel precedent, prețurile prevăzute în contract ar fi revizuite în sus.

Surplusul realizat nu va mai fi taxat la prețul stabilitîn contract. În prezent, această valoare fixă ​​este 32,72 euro pe megawat oră (MWh). Suprafacturarea pe care incearca sa o implementeze furnizorul Gaz Européen, subsidiara a Butagaz, va fi facturata la pretul actual de piata.

Un preț inflaționist de peste 100%! Deci factura ar putea crește cu o sută de euro. La această decizie se referă asociația de consumatori CLVC.

Asociația CLCV emite o notificare oficială furnizorului european de gaze

În această joi, 27 octombrie 2022, asociația consumatorilor CLCV anunță înștiințare de la Gaz Européen pe Capital . Asociația subliniază că victimele sunt cei 500.000 de clienți, majoritatea condominii și proprietari sociali. Sunt primele victime, pentru că din 2016, nu mai pot beneficia de tariful reglementatvânzări de gaze.

Potrivit asociației de consumatori, ceea ce furnizorul Gaz Européen fapt este o încălcare a contractului. Iată propriile lor cuvinte.

„Când vinzi la un preț fix, este adevărat că nu ești niciodată sigur de volumele pe care va trebui să le furnizezi. Acest pericol este întărit de efectul vremii, care influențează cantitatea de gaz consumată. Noi credem însă că furnizorul și-a făcut alegerea la semnarea contractului: ar fi putut alege o poziție perfect sigură sau mai puțin riscantă. În orice caz, nu este nevoie să transferăm acest risc către clientul final”, analizează François Carlier, delegat general al CLCV, în rubricile Capital.

Răspunsul lui Butagaz

Furnizorul nu a negat faptul căau trimis prin poștă unii dintre clienții lor. Curierul explică situația dificilă a pieței cu care se confruntă furnizorii de câteva luni. Nimeni a prezis o astfel de creștere a prețurilor la energie.

În propriile cuvinte ale furnizorului raportate de Money Vox pe 27 octombrie 2022:

„Până în vara lui 2021, prețurile pieței au fost în general stabile. Cu toate acestea, trecem în prezent printr-o perioadă în care variațiile extraordinare ale prețului gazelor naturale și energiei electrice au un impact direct asupra soldului anumitor contracte care ne leagă de clienții noștri. »

Furnizorul european de gaze explică și astanu a majorat rata de pret fix. Această suprafacturare este considerată un posibil supliment de preț dacă au fost îndeplinite anumite condiții. Conducerea adaugă, de asemenea, că dacă toate gospodăriile ar aplica instrucțiunile de sobrietate, nu ar exista nicio creștere. Tocmai de aceea curierii sunt vizați pentru o anumită gospodărie .

După ce a declarat că furnizorul se angajează să ofere cel mai bun sprijin și rămâne atent la clienții săi, Butagaz a declarat:

„De asemenea, am citit cu atenție și scrisoarea asociației de apărare a consumatorilor CLCV trimisă Gaz Européen, la care pregătim un răspuns detaliat. »

O problemă care afectează mai mulți furnizori de energie

Raportat de Le Monde pe 27 octombrie 2022, donatorii Paris Habitat și Seine-Saint-Denis Habitat de asemenea, nu își reînnoiesc contracteleenergie electrică în condiții favorabile. Pentru cazul schimbării contractului, CLCV a trimis în instanță patru furnizori de energie electrică de la începutul anului criza energetică.

Două acțiuni colective sunt lansate împotriva Cdiscount Energie și GreenYellow. Toate acestea ne demonstrează că inflația energetică nu este împovărătoare doar pentru gospodării. Furnizorii de energie, inclusiv furnizorul Gaz Européen, se află și ei în dificultate. Prin urmare, aplicați atitudinea de sobrietate energetică.

Add Comment