Soluția miracolă a lui Engie pentru a depăși opoziția față de energia eoliană

În dezvoltarea energiilor regenerabile, Franța deține un record: acela al timpului dintre acceptarea unui proiect eolian… și implementarea lui efectivă. Pentru instalațiile offshore, rezistența este atât de puternică, iar recursurile administrative atât de numeroase, încât Franța încă nu are niciun parc pe teritoriul său. În ceea ce privește turbinele eoliene de pe uscat, acestea cristalizează tensiunile într-o măsură atât de mare încât candidata care a ajuns pe locul al doilea la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, a militat intens pentru dezmembrarea acestora.

Ce amenință anumite proiecte ale grupurilor de petrol și gaze, bine obligate să-și diversifice activitățile pentru a scăpa treptat de combustibilii fosili. Printre care Engie (ex-GDF-Suez), care visează la „ lider a sectorului energiei regenerabile. Și din motive întemeiate, în timp ce energia eoliană offshore își găsește un loc de alegere în această strategie, Engie nu a avut de ales decât să amâne din 2021 până în 2023 construcția proiectului său francez între insula Yeu și Noirmoutier, pentru a ține mai bine cont. termenele pentru acțiunea în justiție. Și continuă să se confrunte cu opoziție, asociația locală „Fără offshore la orizont” și-a anunțat la jumătatea lunii aprilie intenția de a pune mâna pe Comisia Europeană.

Garanții de rigoare și transparență

În aceste condiții, compania energetică, care a fost chestionată de mai multe ori în trecut cu privire la metodele sale de înființare a proiectelor din surse regenerabile, a anunțat joi, 5 mai, crearea unei etichete „TED” (pentru „tranziție energetică durabilă”) presupusă „ oferi cetățenilor și teritoriilor garanții de rigoare și transparență privind dezvoltarea de noi proiecte, astfel încât acestea să poată adecvat „. Proiectat împreună cu Bureau Veritas, liderul mondial în servicii de audit și certificare, acesta va acoperi activitățile solare și eoliene ale Engie din Franța din iunie, înainte de a fi extins la metanizare în cursul anului 2022, asigură trupa. Audituri ulterioare efectuate de Bureau Veritas. va fi apoi programată pentru 2023 și 2024.

„Este vorba de construirea de proiecte cu autoritățile locale, oferind în același timp încredere și sistematizând angajamentele noastre pe termen lung. Pe această bază, vom construi proiecte pe măsură. Prin ajustarea locației și înălțimii exacte a turbinelor eoliene într-un anumit teritoriu, de exemplu”, a declarat joi directorul general al acesteia, Catherine MacGregor.

Nouă angajamente sistematizate

Concret, această etichetă include nouă angajamente” care depășesc cerințele de reglementare și pe care Engie se angajează să le implementeze sistematic „, argumentează compania. Pentru a consolida implicarea părților interesate, va fi vorba, de exemplu, de desfășurare, pentru fiecare proiect, a unui „ dispozitiv de interacțiune adaptat și scalabil „sau chiar din” să ofere municipalității locale o evaluare a impacturilor pozitive “.

Dincolo de schimburile cu cetățenii și municipalitățile, Engie intenționează să ofere și „ garanții de conservare a naturii » în apropierea infrastructurii, prin efectuarea prealabilă a unui studiu de impact, validat de un terț independent. Dar, de asemenea, să arate că contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice, prin comunicarea asupra emisiilor evitate ale fiecărui parc și prin certificare „reciclarea sau reutilizarea tuturor turbinelor și panourilor solare „. Ceea ce, speră grupul, să-i convingă pe adversari de meritele acestor facilități.

Energia eoliană offshore stârnește și opoziția asociațiilor de mediu

O pârghie de creștere pentru companie

Pentru că Engie se bazează foarte mult pe dezvoltarea lor pentru a-și asigura creșterea, în timp ce utilizarea combustibililor fosili va trebui să scadă pentru a conserva mediul. La sfârșitul lunii aprilie, președintele Jean-Pierre Clamadieu s-a declarat „ în stare de funcționare și în ofensivă ” pentru ” a confirma “locul grupului” printre liderii europeni » surse regenerabile. Cu o ambiție clară : „a face joc egal » cu campionii sectorului, spaniola Iberdrola si italiana Enel.

De altfel, grupul și-a îndeplinit obiectivele în domeniul energiei regenerabile, cu 9 GW de capacitate puse în funcțiune între 2019 și 2021, inclusiv 3 anul trecut. Și acum intenționează să investească 15 până la 16 miliarde de euro în domeniu până în 2023, înainte de a crește la aproape 50 GW în 2025 și apoi la 80 GW în 2030 (față de 34 GW în prezent). În timp ce eolianul offshore reprezintă doar 1% din această capacitate instalată, ea evidențiază un portofoliu de 11 GW, care ar trebui să fie conectat efectiv până în 2030, prin 12 parcuri instalate în șapte țări.

Totuși, deocamdată, noua sa etichetă se referă doar la proiecte din Franța. Dar va deveni în cele din urmă, punctul de referință pentru dezvoltarea și operarea instalațiilor de energie regenerabilă ale Engie la nivel mondial „, spune Catherine Macgregor.

Engie urmărește ca activele din surse regenerabile ale EDF să accelereze ritmul energiei regenerabile