Reducere financiară, comunitate extinsă de fani, atragere de sponsori… NFT, un nou Eldorado în lumea sportului?

Nu sunt primii, dar departe de a fi ultimii. Federația Franceză de Tenis (FFT) lansează, marți, 17 mai, prima sa colecție de NFT în pre-vânzare pentru licențiații săi, înainte de o vânzare publică de joi. NFT, acronim pentru engleza „non-fungible token”, care înseamnă în franceză „non-fungible token”, sunt noile afaceri care panichează comunitatea sportivă.

În mod clar, NFT-urile sunt obiecte digitale care poate lua mai multe forme, cum ar fi o imagine, o hartă sau un videoclip. Fiecare NFT editat este unic. Pentru a le garanta autenticitatea, aceste NFT-uri au titluri de proprietate inviolabile, bazate pe tehnologia blockchain (cea care identifică tranzacțiile de schimb de criptomonede). De cele mai multe ori, NFT-urile sunt vândute pe platforme dedicate, iar achiziția se face în bitcoin sau ether, două dintre criptomonedele concurente. Ca și în cazul operelor de artă supuse evaluărilor, NFT-urile pot fi revândute și apreciate ca valoare.

NFT-urile s-au impus ca investiții reale, cu mult dincolo de sport. cel Principalul site de tranzacții NFT, OpenSea, a trecut de la câteva zeci de milioane de dolari în vânzări NFT la începutul anului 2021 la peste 10 miliarde de dolari în noiembrie același an, un record.

„În afară de finanțe și sectorul „tech”, luxul și sportul sunt sectoarele care investesc cel mai mult în NFT”.

Julien Pillot, economist, profesor la Inseec și specialist în piețele de tehnologie

la franceinfo: sport

De ce ? „Pur și simplu pentru că au cele mai evidente domenii de aplicare”, replică Julien Pillot, economist, profesor la Inseec și specialist în piețe tehnologice. Ca orice investiție, NFT-urile nu sunt lipsite de riscuri și depind de speculații. Într-adevăr, atunci când cumpărați un NFT, nimeni nu poate spune cum va evolua valoarea acestuia. În același mod, criptomonedele, care permit schimburile, depind de un preț volatil.

Acest argument nu a descurajat însă comunitatea sportivă. Din 2018-2019, tot mai mulți jucători din lumea sportului, cluburi, federații sportive sau sportivi, investesc în aceste active digitale. Deocamdată, doar sporturile foarte mediatizate și-au încercat norocul precum fotbalul, rugby-ul, baschetul, tenisul sau chiar ciclismul.

În 2021, NBA și-a lansat colecția de NFT-uri sub formă de extrase video de câteva secunde care arată acțiunea jocului care a marcat istoria ligii americane. Start-up-ul francez Sorare a avut un mare succes cu cardurile sale NFT de colecție de aproximativ 6.000 de fotbaliști, cunoscute și sub numele de carduri Panini virtualizate. Această companie a fost evaluată la aproape 4 miliarde de euro în toamna lui 2021.

Federația Franceză de Tenis (FFT) lansează, marți, 17 mai, colecția sa de 5000 de NFT care reprezintă locuri pe terenul Philippe-Chatrier.  (Federația Franceză de Tenis)

FFT își lansează colecția de 5.000 de NFT marți, 17 mai. Fiecare dintre ele va reprezenta un sediu numerotat al curții Philippe-Chatrier, cu un design unic pentru fiecare. Specificul acestui proiect: achiziția NFT-urilor se va face, nu în criptomonede, ci în euro prin card de credit pe un site dedicat Roland-Garros. „Suntem în mod deliberat precauți la acest proiect, nu vrem să grăbim lucrurile și să ne asumăm riscuri în mecanică pe care încă nu le cunoaștem bine”, precizează Amélie Oudéa-Castera, director general al FFT.

Spre deosebire de produsele derivate care sunt vândute o singură dată de către mărci, NFT-urile pot fi revândute la infinit. Și ideea este că cu fiecare revânzare a NFT, creatorul poate primi un procent. “Un NFT este un program de calculator, care merită un contract. Creatorul NFT-ului poate emite regula ca la fiecare revânzare, clubul și/sau jucătorul a cărui imagine a fost folosită, recuperează un procent din suma angajată” , explică economistul Julien Pillot.

„Fiecare proiect are obiectivele sale strategice. NFT-urile și blockchain-urile sunt doar o singură tehnologie. În funcție de cine ești și care sunt obiectivele tale, le vei folosi în moduri diferite.”

Julien Pillot, economist și profesor la Inseec și specialist în piețele tehnologiei

la franceinfo: sport

Într-adevăr, qAtunci când NBA transmite pe video cele mai bune momente din istoria ligii sub formă de NFT, obiectivul său este atât să găsească un canal suplimentar de comunicare pentru a se vorbi despre NBA, cât și să găsească venituri suplimentare suficiente. substanțial.

Dacă NFT-urile sunt a un mijloc de a crea noi surse de venit pentru cluburi și federații, acestea au totuși și alte avantaje. „NFT-urile fac, de asemenea, posibilă crearea angajamentului fanilor în jurul mărcilor, în special cu cei care sunt îndepărtați, care nu sunt obișnuiți să meargă la stadion și care consumă sport diferitși aceasta este o adevărată provocare astăzi pentru cluburi și mărci de competiție”, dezvoltă Magali Tézenas du Montcel, specialist în economia sportului și delegat general al Sporsora (organizație de referință pentru gândirea și influențarea dezvoltării economiei sportive).

Pentru aceasta, achiziția NFT include, în cele mai multe cazuri, avantaje exclusive pentru deținător. O modalitate de a crea o legătură digitală cu fanii și de a-i integra, mai mult sau mai puțin, în viața clubului sau a unei competiții. Aceasta este provocarea proiectului NFT lansat pe 25 mai (în pre-vânzare, pe 26 pentru vânzarea publică) de Clubul Sportiv Sedan Ardennes, club de fotbal care joacă în National 1.

„Scopul nostru este să creăm o cripto-comunitate, marturiseste Marc Dubois, presedintele clubului. Favorizam abordările digitale pentru că ne aflăm într-un teritoriu cu o populație restrânsă, iar această operațiune se înscrie în mod clar într-un demers de valorificare și promovare a clubului, pentru dezvoltarea lui. Achiziționarea unuia dintre cele 11.011 carduri unice NFT de la 0,05 eteri (adică 133,99 euro) purtând imaginea mascota clubului, mistrețul Ardenne, va permite cumpărătorilor să beneficieze de cadouri, să participe la concursuri sau să participe la evenimente fizice și virtuale ale clubului. club.

Colecția NFT lansată de Clubul Sportiv Sedan Ardennes este formată din 11.011 cartonașe care poartă imaginea mistrețului Ardennes, mascota clubului.  Fiecare card este unic, cu detalii diferite pe fiecare card, cum ar fi accesorii, fundal, culoarea hainei etc. (Sedan Ardennes Sports Club)

Obiectivul este același pentru Federația Franceză de Tenis. Cumpărătorii unui loc digital pe Centrală vor avea acces la un club în care le vor fi rezervate o serie de avantaje exclusive: posibilitatea de a câștiga puncte de meci disputate pe Centrală în ediția 2022, bilete VIP pentru Roland-Garros și pentru Rolex Paris Masters, vizite personalizate pe site sau întâlniri cu jucători din circuit.

Stade Français, primul club din Top 14 care s-a alăturat NFT în martie trecut, a ales o altă opțiune. După ce a oferit spre cumpărare carduri cu imaginea clubului și a jucătorilor săi, clubul vrea să meargă mai departe. „NFT-urile noastre vor fi susținute de un joc fantastic (joc în care participanții își asumă rolul de proprietari de echipe sportive și provoacă alți jucători pe baza rezultatelor jucătorilor și echipelor reale, nota editorului) pentru sezonul viitor, o premieră în oval, anunță Georges-Henry Bediou, director de dezvoltare și comunicare pentru club. Cărțile vor avea o funcție dublă: un rol de colecție, care este rolul tradițional al NFT-urilor și pot avea și un rol în joc.”

O funcție dublă care va aduce, prin urmare, valoare suplimentară acestor NFT in functie de performanta. „Putem acoperi acest lucru cu o grămadă de discuții de marketing, cum ar fi crearea unei noi comunități sau atragerea de noi audiențe, dar motivul acestor diverse proiecte este mai presus de orice financiar”, argumentează economistul Julien Pillot.

Aceste noi comunități sunt de interes atât pentru cluburile mari, cât și pentru cele mici, și din motive întemeiate, deoarece o comunitate extinsă este un atu major în fața sponsorilor. „Dacă baza ta de fani este mai mare, o vei monetiza cu parteneri, iar acest lucru va genera indirect venituri pentru cluburi”, traduce Magali Tézenas du Montcel, specialist în economia sportului.

Mai mult, abordarea NFT se înscrie într-o logică mai largă, cea a diversificării economiei sportive. „Cel modelul economic al cluburilor de fotbal trebuie regândit, fie el profesionist sau amator. Toate cluburile au probleme. notează președintele Clubului Sportiv Sedan Ardennes, Marc Dubois.

„La Sedan, dacă nu am fi început un proces de inovare, clubului ar fi supraviețuit cu greu”.

Marc Dubois, Președintele Clubului Sportiv Sedan Ardennes

la franceinfo sport

Dacă pandemia covid și repercusiunile sale financiare au putut declanșa anumite dinamici, „Cu toate acestea, nimic nu demonstrează o relație cauză-efect pentru acest entuziasm pentru NFT”, susține economistul Julien Pillot. „Lfactorul primordial al proiectului nostru este această inovație din ce în ce mai puternică în lumea NFT-urilor. Nu am vrut să fim lăsați deoparte.” recunoaşte Amélie Oudéa-Castera. Următorul pas, metaversul, cu alte cuvinte lumea virtuală, pe care jucătorii de sport încep să-l însușească? „Acesta este într-adevăr următorul gând. Metaverse face parte din foaia noastră de parcurs.” Prin urmare, lumea sportului nu a terminat de reinventat.

Add Comment