„Poți profita de virtuțile sale cu condiția să-l consumi cu moderație”


– De ce Doctor: Tinerii și bătrânii iubesc ciocolata. În 2021, consumul mediu în Franța a fost de 13,2 kg per gospodărie. Pe lângă atuurile sale gustative, acest aliment este plin de multiple beneficii. Dar care sunt proprietățile sale benefice pentru sănătate?

Bettina Sarhosoglu: Ciocolata ne ridică moralul! După ce îl consumi, te simți mai liniștit datorită conținutului său ridicat de magneziu. Acest „aliment de plăcere” conține și triptofan, un aminoacid care favorizează producția de serotonină, hormonul fericirii. Triptofanul ajută la reglarea stresului și a anxietății.

De asemenea, consumul de ciocolată te ajută să dormi mai bine. În detaliu, serotonina, eliberată datorită triptofanului, este transformată în melatonină, un hormon care reglează ritmurile biologice. O altă virtute: acest aliment ajută la lupta împotriva oboselii. Datorită bogăției sale în antioxidanți, flavonoide și polifenoli, ajută la recâștigarea energiei. Consumul de bomboane de ciocolată este, de asemenea, benefic pentru performanța intelectuală. Acestea îmbunătățesc concentrarea și memoria.

Mai multe studii au arătat că ciocolata poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Este chiar bun pentru inimă?

Pentru a lupta împotriva bolilor de inimă, este mai bine să mănânci multe fructe și legume, care sunt bogate în fibre și flavonoide, decât să consumi ciocolată, care conține o cantitate mare de grăsimi.

Albă, lapte, neagră: ce ciocolată ar trebui favorizată pentru a rămâne sănătoasă?

Când mâncăm acest aliment, scopul nostru este să ne topim cu plăcere. Astfel, putem apela la tipul de ciocolată care ne place cel mai mult. Insa, pentru a ramane sanatos, este recomandat sa consumi ciocolata neagra care contine cel putin 60% cacao. Acesta din urmă conține mai multe grăsimi, dar are mai puțin zahăr.

Cu cât ciocolata neagră este mai bogată în cacao, cu atât va fi mai amară. Când nu ești obișnuit, necesită reabilitarea gurii. De fiecare dată când mănânci acest aliment, ar trebui să crești treptat procentul de cacao.

Ciocolată: „este esențial să o consumi cu deplină conștientizare”

Când este cel mai bun moment pentru a mânca ciocolată?

Este indicat să consumi această „mâncare de plăcere” la ora gustării, adică în jurul orei 17, deoarece favorizează somnul. Cu toate acestea, dacă trebuie să-ți închei masa cu o notă dulce, este mai bine să te bucuri de un pătrat după prânz decât să mănânci o viennoiserie sau o patiserie. Ori de câte ori consumi ciocolată, este esențial să o consumi cu atenție și să-ți faci timp pentru a o gusta bine, însoțind-o cu ceai, cafea sau fructe.

Câtă ciocolată nu ar trebui să depășești pe zi?

Dacă rămâi moderat, poți mânca ciocolată în fiecare zi. Este mai bine să consumi acest aliment zilnic fără a fi frustrat decât să te privezi și să te năpusti asupra ei de îndată ce ai ocazia, ceea ce duce la o relație nesănătoasă cu mâncarea.

Poți profita de virtuțile sale cu condiția să-l consumi cu moderație. În mod clar, este recomandat să mănânci două pătrate de ciocolată, sau 10 g, pe zi pentru femei și patru pătrate pentru bărbați. Ideea este să nu depășești 30 g pe zi, decât dacă practici zilnic o activitate sportivă. Dacă acest consum de ciocolată este integrat într-o dietă echilibrată și variată, nu va apărea nicio problemă de greutate.

Sărbătorile de sfârșit de an: „alegerea momentului potrivit pentru a savura” ciocolata

Poți fi dependent de ciocolată?

Este posibil să devii dependent de ciocolată. Pentru a lupta împotriva acestei dependențe, trebuie să limităm numărul de pătrate consumate pe zi, de exemplu, apelând mai întâi la un fruct, în timpul gustării, înainte de a mânca această „mâncare de plăcere”. Persoanele cu deficiență de magneziu pot începe cu o mână de migdale, care sunt hrănitoare și sățioase, și apoi ajung la ciocolată.

Un alt sfat: cumpărați pătrate individuale de ciocolată pentru a reduce consumul. Dacă ai timp, ar trebui să te concentrezi pe relaxare, meditație sau yoga pentru a depăși dependența de ciocolată.

Poate mânca prea multă ciocolată să provoace un atac de ficat?

În lumea medicală, un atac de ficat cauzat de consumul excesiv de ciocolată nu există. Dar dacă ingerați prea mult, vă puteți simți rău, umflat, rău și vinovat.

În timpul sărbătorilor de sfârșit de an, este mai probabil să cedăm tentației și să mâncăm multe pătrate de ciocolată. Dacă îi primim pe cei dragi acasă, știm meniul. Astfel, putem anticipa și ști când vom gusta ciocolată. Dacă cineva este invitat, este indicat să alegeți momentul potrivit pentru a mânca și a savura această „mâncare de plăcere”.


Add Comment