Industria berii | Cutii mici, călătorie lungă

Industria berii a abandonat sticla de sticlă reutilizabilă pentru a adopta în mod masiv cutia de aluminiu. Acum cinci ani, conservele și sticlele erau la egalitate pe piața din Quebec. Astăzi, aproximativ 80% din bere se bea în cutii, ceea ce înseamnă călătorii lungi pentru containerul mic.


Marea plecare

Quebec este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume și furnizează materia primă necesară pentru fabricarea cutiilor de bere și a altor băuturi. Opt din cele nouă topitorii de aluminiu instalate în Canada sunt în Quebec. Aproape toată producția de aluminiu din Quebec, aproape 90%, este exportată în Statele Unite.

 • lingouri de aluminiu

  FOTO PASCAL ROSSIGNOL, ARHIVE REUTERS

  lingouri de aluminiu

 • Rulare de aluminiu într-o fabrică a gigantului Novelis

  FOTO WOOHAE CHO, ARHIVE BLOOMBERG

  Rulare de aluminiu într-o fabrică a gigantului Novelis

 • Rulouri de aluminiu laminate

  FOTO WOOHAE CHO, BLOOMBERG

  Rulouri de aluminiu laminate

1/3

Deveniți conserve

Lingoul trebuie mai întâi să treacă granița. Producătorii de cutii de aluminiu sunt aproape toți localizați în Statele Unite. Înainte de a deveni recipiente pentru bere, metalul trebuie transformat în foi în laminoare situate tot pe pământ american. Companii precum Novelis și Steel Dynamics profită de nebunia în creștere. Tocmai au anunțat investiții de mai multe miliarde de dolari în noi instalații de laminare pentru a satisface cererea în creștere din partea producătorilor de cutii de aluminiu.


FOTO JUSTIN SULLIVAN, AGENCE FRANCE-PRESSE ARHIVES

Cutii goale pentru industria berii

Sănătate!

Berăriile din Quebec, mari și mici, își aprovizionează toate de la producători americani precum Crown Holdings sau Ball Corporation, al căror sediu este în Colorado și care are facilități în Whitby, Ontario și în statul New York, mai aproape de Montreal. Aluminiul din Quebec mărește mile și revine sub formă de cutii care vor fi apoi umplute cu băuturi cu hamei de către producătorii de bere din provincie. A vândut și a băut peste un miliard de unități în 2021, numai pentru bere.


FOTO ROBERT SKINNER, ARHIVELE LA PRESSE

Rata de recuperare este mare: 70% pentru conservele mici și 93% pentru cele mari

Rabla de 24 de milioane

Cutiile de bere sunt recipiente returnabile care au o valoare ridicată pe piața de reciclare. Așa se explică rata lor mare de recuperare, 70% pentru cutiile mici și 93% pentru cele mari. În total, conservele recuperate aduc 24 de milioane producătorilor care le recuperează și care împart suma în funcție de cota de piață.


FOTO WOOHAE CHO, ARHIVE BLOOMBERG

Colectionarii de conserve primesc 1.500 de dolari pe tona de balot de la Tomra, gigantul norvegian ale carui instalatii din Quebec se afla in Baie-d’Urfé.

Întoarcerea în Statele Unite

Aluminiul este materialul cu cea mai mare valoare de pe piata de recuperare. Colecționari precum RecyCan, o companie privată deținută în mod egal de Molson și Labatt, colectează cutii de aluminiu de la punctele de vânzare cu amănuntul. Ei primesc 1.500 de dolari pe tonă de la Tomra, gigantul norvegian ale cărui facilităţi de ambalare a conservelor din Quebec se află în Baie-d’Urfé. Tomra acționează ca intermediar între colectori și reciclatori, cărora baloții sunt în cele din urmă revânduți. Toți acești reciclatori de conserve sunt americani, ceea ce înseamnă că bidonul zdrobit își reia călătoria către Statele Unite pentru a fi topit acolo la 700 de grade Celsius, transformat în foi și conserve, pentru a fi eventual cumpărat înapoi de către producătorii de bere din Quebec, umplut și băut aici.

Cea mai bună soluție ?


FOTO BERNARD BRAULT, ARHIVE PRESĂ

Industria berii a renunțat la sticla de sticlă pentru a îmbrățișa cutia de aluminiu… în bine, dar mai ales în rău, deplânge Mario Laquerre, profesor la Universitatea din Sherbrooke.

Cutia de aluminiu este reciclabilă la infinit, dar călătoria pe care o face diminuează virtuțile ecologice ale procesului de reciclare, consideră Mario Laquerre, profesor la Centrul de Formare pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă de la Universitatea din Sherbrooke. Potrivit acestuia, procesul de recuperare și reciclare a cutiilor de aluminiu produce mai multe gaze cu efect de seră decât recuperarea, spălarea și reutilizarea sticlelor de sticlă.

Este cu adevărat regretabil că industria berii a luat această tangentă.

Mario Laquerre, profesor la Centrul de Formare pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă al Universității din Sherbrooke

Potrivit Recyc-Québec, sticla de sticlă, care poate fi refolosită de până la zece ori, este superioară din punct de vedere ecologic față de cutia de aluminiu atunci când se ia în considerare ciclul de viață al produsului.

Faptul că sticla de sticlă este pe cale de ieșire contravine practicilor care încurajează reutilizarea recipientelor de tot felul, potrivit lui Mario Laquerre. „Aceasta este încă o incongruență în sistemul nostru de recuperare și reciclare. »

Visul conservelor locale


FOTO DAVID BOILY, ARHIVELE LA PRESSE

Uzina de îmbuteliere Unibroue, în Chambly

Proiectul de fabricare a conservelor de aluminiu în Quebec, al cărui consum este în creștere, nu este mort, dar nu a făcut prea multe progrese în ultimii ani. Până și Alu-Québec, clusterul industrial creat pentru a crește utilizarea aluminiului în Quebec, crede mai mult sau mai puțin în el. „Volumul nostru de conserve nu este suficient pentru a justifica o investiție într-un laminor. Costă miliarde”, rezumă Danielle Coudé, șefa Proiectului de Recuperare și Reciclare.

Călătoria lungă a conservelor deranjează pe mulți dintre membrii Asociației de microbrasseries du Québec, potrivit directorului său general, Marie-Ève ​​​​Myrand. Cutia de aluminiu este atât de populară încât aprovizionarea este uneori dificilă, spune ea. Unele microberării au trebuit să-l aducă din China și Mexic. „Ceea ce ne temem mai presus de toate este că va dispărea recipientul reîncărcat, ceea ce ar fi un regres din punct de vedere al mediului. »

Circuitul bobinei


PRESA DE ARHIVE FOTO

Fabrica de umplere a conservelor de bere Labatt din LaSalle

Iată un circuit teoretic care conectează fabricile de producție de aluminiu din Quebec la cele mai apropiate procesoare de metale.

 • De la topitoria Saguenay la laminarea Novelis din Oswego, New York: 847 km
 • De la laminor până la instalațiile producătorului Ball can, în statul New York: 272 km
 • De la uzina Ball la Montreal: 302 km

Total lingot până la gât: 1421 km

Distantele indicate sunt pentru un circuit teoretic intre cele mai apropiate instalatii. Cutiile probabil călătoresc mult mai mult.

Add Comment