Giganții americani din cloud acuzați că au denaturat concurența

După motoarele de căutare, publicitate online sau magazine de aplicații, cloud. Jucătorii de pe piața de găzduire și servicii online pentru afaceri se mobilizează pentru a denunța practicile considerate a fi anticoncurențiale. În linia de vedere, cele trei grupuri americane Amazon, Microsoft și Google, care dețin 69% din piața din Europa, potrivit firmei Synergy Research Group. Companiile europene și-au dublat cifra de afaceri în patru ani… Dar cota lor de piață a scăzut de la 21% la 16%.

Citeste si: Cu Digital Markets Act, un frâu serios al giganților internetului din Europa

„Există o problemă de concurență în cloudestimează deputatul MoDem Philippe Latombe. Atenția s-a concentrat până acum pe piețele de consum, dar acest subiect este în creștere. » Autoritatea Franceză pentru Concurență a decis să examineze această piață: va lansa o consultare publică “inainte de vara” și va face, la începutul lui 2023, a ” înștiințare “, care va servi drept bază pentru investigațiile viitoare. În Statele Unite, un raport parlamentar a exprimat deja alarma cu privire la „tehnici care blochează clienții”. Iar Bruxelles a făcut publică, la jumătatea lunii martie, o plângere pentru abuz de poziție dominantă depusă împotriva Microsoft de către OVH, liderul francez în hosting. „O examinăm”confirmăm Comisiei Europene.

Citeste si Articol rezervat abonaților noștri „În cloud, acum este necesar să cooperăm cu Gafam protejând datele”

Care sunt practicile contestate? „Microsoft folosește poziția puternică a suitei sale de software Office 365spune Michel Paulin, CEO al OVH. Dacă dorim să-l vindem clienților noștri, Microsoft ne oferă o licență mai scumpă și mai restrictivă din punct de vedere tehnic decât cea acordată jucătorilor care își vând serviciile cloud în paralel. „Este o formă de vânzare legată”denunță Thomas Fauré, CEO al Whaller, un editor francez de software de lucru colaborativ.

„Se aruncă deghizat”

O altă utilizare considerată nedreaptă, cea „credite cloud gratuite” : „Aceste oferte au sume și durate care împiedică orice concurență, iar utilizatorii sunt în cele din urmă captivi. Se aruncă deghizat”., denunță Stéphanie Yon-Courtin, europarlamentar (Renew). Amazon (33% din piața globală de cloud, conform Synergy) oferă start-up-urilor până la 100.000 de dolari (95.566 de euro) în credite pentru serviciile sale timp de un an, plus software. Într-un reportaj, compania este încântată să fi distribuit astfel „sute de milioane de euro” în Europa și să fie un furnizor de servicii pentru 75% dintre cele mai mari patruzeci de start-up-uri franceze.

Citeste si Articol rezervat abonaților noștri Cloud: o nouă strângere de fonduri de 400 de milioane de dolari pentru unicornul Dataiku

Microsoft (cota de piata de 20%) are un program similar. Inițial mai puțin generos, Google (10% din piață) și-a majorat creditele în ianuarie la 200.000 de dolari în doi ani. Unele start-up-uri ar ajunge chiar mai mult în Statele Unite, potrivit site-ului Business Insider. „Nu avem buzunare atât de adânci. Există o denaturare a concurenței”se plânge Yann Lechelle, care conduce Scaleway (filiala Free, fondată de Xavier Niel, acţionar individual al companiei). Lume). Această gazdă și editor de software oferă acum start-up-uri de până la 36.000 de euro, dar “nu doresc” urcă la 100.000 de euro, cifră pe care s-a aliniat OVH, la sfârșitul anului 2020.

Citeste si Articol rezervat abonaților noștri Cloud: Franța vrea să se elibereze de Gafam

„Start-up-urile sunt foarte tentate de creditele cloudexplică Maya Noël, director general al asociației tinerelor companii digitale France Numérique. Există însă riscul de dependență, pentru că atunci este dificil să schimbi furnizorul. » Prin urmare, Digital France pledează pentru “interoperabilitate”, care vă permite să comutați de la un furnizor de servicii la altul. Amazon, Microsoft sau Google sunt, de asemenea, acuzate că își păstrează clienții datorită taxe de ieșire, aceste taxe percepute pentru a transfera date către o altă gazdă. La jumătatea anului 2021, americanul Cloudflare a acuzat Amazon că a acceptat „De 80 de ori costurile reale de transfer”. La scurt timp după, acesta din urmă a ridicat de la 1 la 100 gigaocteți datele transferabile gratuit.

În vizorul legiuitorilor

Sub presiune, Amazon se apără: „Clienții continuă să folosească serviciile noastre cloud pentru valoare, nu din cauza constrângerilor tehnice sau de cost. » „Suntem împotriva blocării tehnologice”pledează, de asemenea, Google, care spune ” a ajuta ” clienții să-și mute datele. Microsoft neagă “Lacăt” piață, în timpul calificării: „Toate argumentele plângerii [d’OVH] nu sunt valide, dar unele sunt și vom face modificări pentru a le adapta.”compania a spus la Timpuri financiare.

Citeste si Articol rezervat abonaților noștri Se dezbate doctrina Franței asupra norului

Companiile mari de cloud știu că sunt în vizorul parlamentarilor. „Obligațiile îi vor împiedica să rețină clienții în mod necorespunzător, prin mijloace legale sau tehnice”, explicăm Comisiei Europene. Viitorul Act european privind piețele digitale le va interzice să își promoveze propriile servicii și va promova interoperabilitatea. Propunerea de la Bruxelles pentru Legea datelor privind datele industriale intenționează să limiteze costurile de transfer de ieșire, apoi să “dispărea”, în termen de trei ani. În ciuda acestui fapt, jucătorii francezi rămân mobilizați și visează, de asemenea, la un Buy European Tech Act, care ar rezerva o parte din comenzile publice în cloud și digital pentru europeni.

Add Comment