Elon Musk a preluat controlul Twitter și a concediat directori

Elon Musk, șeful Tesla și SpaceX, a preluat joi controlul Twitter după ce a încheiat achiziția rețelei de socializare pentru 44 de miliarde de dolari, potrivit mai multor articole din presa de specialitate americană.

• Citește și: Elon Musk nu vrea să facă din Twitter o platformă „infernală”.

• Citește și: Elon Musk își redenumește „Chief Twit” și este filmat la sediul Twitter

• Citește și: Elon Musk vrea să concedieze trei sferturi din angajații Twitter

După luni întregi de saga, noul șef l-a concediat imediat pe șeful Parag Agrawal și alți doi directori, directorul financiar Ned Segal și directorul juridic Vijaya Gadde, potrivit unor surse anonime ale CNBC și Washington. Post.

Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări din partea AFP.

Elon Musk a avut până vineri să finalizeze achiziția rețelei de socializare, în caz contrar, un proces ar fi avut loc în noiembrie.

Operațiunea a durat de la anunțul, la sfârșitul lunii aprilie, a unei oferte de achiziție de 44 de miliarde de dolari, acceptată cu reticență de Twitter. Antreprenorul a căutat să iasă din ea în mod unilateral la începutul lunii iulie, acuzând compania că l-a mințit, însă consiliul de administrație al companiei a luat măsuri legale.

La începutul lunii, cu câteva zile înainte de deschiderea unui proces pe care Twitter părea pe cale să îl câștige, Elon Musk s-a oferit în cele din urmă să închidă tranzacția la prețul convenit inițial.

Miercuri, el a mers la sediul Twitter din San Francisco și s-a redenumit „Chief Twit” pe profilul său – „twit” înseamnă „imbecil” în engleză.

Joi seară, când disponibilizările au fost anunțate în presă, mai mulți angajați ai grupului californian și-au arătat sprijinul față de fosta conducere.

„Mulțumim lui Parag Agrawl, Vijaya Gadde și Ned Segal pentru contribuția lor colectivă la Twitter”, a scris Biz Stone, co-fondatorul rețelei, lăudându-și „talentul extraordinar” și „umanitatea”.

„Viitorul civilizației”

La sfârșitul lunii aprilie, la scurt timp după semnarea contractului inițial de cumpărare, Elon Musk i-a criticat public pe directorii Twitter și l-a batjocorit pe Vijaya Gadde.

Preluarea sa îngrijorează o mare parte a angajaților Twitter și mulți utilizatori și ONG-uri care apelează la rețelele sociale pentru a lupta mai bine împotriva abuzului, de la hărțuire la dezinformare.

Pentru că multimiliardarul, prezentându-se ca un înflăcărat apărător al libertății de exprimare, vrea să relaxeze moderația conținutului. A deschis ușa unei reveniri pentru Donald Trump, care a fost eliminat de pe Twitter la scurt timp după ce și-a susținut susținătorii care au luat parte la asaltarea Capitoliului din ianuarie 2021.

Aleșii republicani și susținătorii lui Donald Trump au salutat, de asemenea, potențiala schimbare în direcția Twitter. „LIBERTATEA DE EXPRESIE!!!”, a scris de exemplu pe Twitter, joi seară, Marjorie Taylor Greene, un ales al extremei drepte.

Dar agenții de publicitate preferă, în general, să-și susțină anunțurile cu conținut consensual.

Joi, Elon Musk a încercat să-i liniștească spunând că vrea să permită exprimarea tuturor opiniilor pe rețeaua de socializare, fără a face din aceasta o platformă „infernală” în care totul ar fi permis.

„Este important pentru viitorul civilizației să existe o piață publică online în care o mare varietate de opinii să poată dezbate într-un mod sănătos, fără a recurge la violență”, a scris el într-un mesaj adresat în mod special mărcilor, care aduc cea mai mare parte a Veniturile Twitter.

El mai asigură că nu a inițiat buyout-ul pentru că a fost „ușor” sau „să faci bani”, ci pentru a „încerca să ajute umanitatea”.

„Plecări voluntare”

Elon Musk vrea, de asemenea, să întărească lupta împotriva spam-ului. De asemenea, a făcut aluzii criptice la „X”, viziunea sa despre o aplicație universală (mesaj, rețea socială, servicii financiare etc.), precum WeChat în China.

Un angajat, care a vorbit cu AFP sub condiția anonimatului, a calculat că peste 700 de angajați au părăsit grupul din California din iunie, pe baza cifrelor interne.

„Acestea sunt mai degrabă plecări voluntare, fie din motive etice, fie din motive fundamentale financiare, pentru că o companie nelistată este mai puțin interesantă”, crede el.

Liderul a plănuit, de fapt, să scoată Twitter de pe bursă.

Totuși, la începutul acestei luni, el a declarat într-o conferință că este „esențial” ca Tesla să fie listată pe Wall Street, „pentru că dacă publicului nu îi place ceea ce face Tesla, publicul poate cumpăra acțiuni și poate vota diferit”.

„Este foarte important să nu pot face doar ceea ce vreau”, a adăugat el râzând.

O saga haotică

Achizițiile s-au prelungit din aprilie anul trecut.

Cu o zi înainte de termenul limită, Musk a cumpărat compania de social media pentru 44 de miliarde de dolari – una dintre cele mai mari achiziții ale unei companii de tehnologie din istorie.

Evenimentele au început în ianuarie, când Musk a cumpărat acțiuni Twitter.

CEO-ul Tesla a trimis chiar și un caca emoji în Parag Agrawal, CEO-ul de Stare de nervozitate.

Pe 14 martie, Musk deținea un pachet de 5% din compania de social media.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din Statele Unite (SEC) a considerat că este suficient de ridicată pentru a solicita dezvăluirea publică.

Musk nu și-a dezvăluit miza până pe 4 aprilie, moment în care a adunat aproximativ 9,2% din acțiunile Twitter.

A doua zi, Twitter a spus SEC că intenționează să-l numească pe Musk în consiliul său.

Pe 10 aprilie, Musk ar fi ales să nu se alăture Consiliului

Pe 14 aprilie, Musk s-a oferit să cumpere compania pentru 54,20 USD per acțiune.

Pe 13 mai, Musk a postat pe Twitter că înțelegerea era „în așteptare”.

Luna următoare, Musk a depus o plângere la SEC.

El a susținut că Twitter „opune în mod activ și îi zădărnicește drepturile la informație”.

Musk a amenințat că va renunța la contractul de cumpărare.

În iulie, Twitter a ripostat dându-l în judecată pe Musk și acuzându-l că nu vrea să-și onoreze obligațiile.

Pe 19 iulie, judecătorul a fost de acord cu un proces accelerat de cinci zile în octombrie.

Pe 4 august, Musk a răspuns pe Twitter. Peste 100 de citații au fost transmise de ambele părți.

Pe 23 august, cel washington post a publicat o plângere de 84 de pagini din partea fostului șef al securității Twitter.

Recent, Musk a fost gata să cumpere platforma la prețul convenit inițial. Cu două condiții: ca procedura actuală să fie suspendată și să primească finanțarea necesară.

Procesul programat să înceapă luna aceasta va fi probabil anulat.

Add Comment