Ehpad Orpea: mese raționale și directori bine plătiți, dezvăluiri despre centrul de achiziții al grupului

Celula de anchetă a Radio France dezvăluie joi, 19 mai, practici îndoielnice din partea Kauforg, centrul de cumpărare elvețian al grupului Orpea. În această miercuri, 18 mai, acțiunea bursieră a grupului s-a deșurubat din cauza noilor dezvăluiri de la Mediapart.

Cu siguranță, grupul Orpea nu a terminat de făcut să vorbească despre asta. După dezvăluirile șocante ale cărții lui Victor Castanet „Les Fossoyeurs” despre practicile grupului în Ehpad-ul său, declarațiile

se acumulează în jurul practicilor dubioase care înconjoară grupul. Și acum metodele biroului său central de achiziții cu sediul în Elveția sunt stabilite de o anchetă a Radio France.

Pentru a stabili contextul, trebuie menționat că ancheta celulei de anchetă a Radio France se referă aici la Kaufor. Acesta este centrul de achiziții responsabil cu plasarea comenzilor de alimente pentru grupul Orpea. în Franța. Situată în Elveția, Kaufor a centralizat astfel facturile și a făcut posibilă economisirea banilor datorită volumelor mai mari de comenzi.

Bucătarii de la Ehpad și-au plasat așadar comanda furnizorilor, care au trimis facturile direct către Kaufor, care la rândul său a facturat unitățile.

Rații foarte limitate pentru rezidenți, salarii foarte mari pentru directori

Până acum, nimic deosebit. Cu excepția faptului că obiectivul de profit pare să fi fost forțat, în special în ceea ce privește alimentele, de atunci prețul zilnic de cost, stabilit la aproximativ patru euro de rezident pentru trei mese și o gustare, a fost judecat “insuficient”, conform unui raport al Inspectoratului General pentru Afaceri Sociale (IGAS) și cel al Finanțelor (IGF), citat de France Info.

Însă economiile aplicate la rațiile alimentare ale rezidenților azilului de bătrâni nu au vizat anumiți directori ai companiei. Și aici dezvăluirile sunt uluitoare: într-adevăr, Radio France dezvăluie că trei francezi în fruntea Kaufor, erau angajați ai Orpea France (cu sediul în Puteaux), dar că au beneficiat în paralel de un contract pentru a treia oară cu Kaufor.

În contractul de muncă pe care l-au putut obține jurnaliștii care au semnat acest sondaj, descoperim așadar că pentru a treia oară, a fost planificată o remunerație corespunzătoare a 143.000 euro pe andar că în plus, ar putea beneficiaza de un bonus, stabilit de angajator bazată pe performanța angajaților.

În unele case de bătrâni din Orpea, bugetul de masă este de abia 4 euro pe zi. Am identificat centrul de cumpărare de alimente al grupului. Cu sediul în Elveția, practicile sale ridică întrebări. https://t.co/s4g4YLt4bH pic.twitter.com/sIDpKRa8FC

— Unitatea de investigații a Radio France (@InvestigationRF) 19 mai 2022

„Buget alimentar de până la 7 ani”

Astfel, unul dintre salarii a urcat la 400.000 de euro într-un an… pentru a treia oară. Un fost director al Orpea face calculul: adunând salariile anuale ale celor trei directori fixați de sondaj, „ajungem la 211.000 de zile de masă. Pentru un Ehpad de 80 de locuitori, aceasta corespunde unui buget alimentar de aproape șapte ani”.

Pe lângă remunerația lor, sondajul complet, care se găsește pe site-ul France Info, se concentrează pe misiunile lor concrete în cadrul acestui contract, pe servicii uluitoare dar și pe legăturile financiare care ar fi putut fi stabilite între Kaufor și unele dintre ele. furnizorii săi.

răspunde Orpea

Chestionat în contextul anchetei Radio Farnce, Philippe Charrier, CEO-ul grupului Orpea indică că intenționează „să arunce toată lumina asupra acuzațiilor aduse grupului. Iată ceea ce facem de patru luni printr-un mod extrem de minuțios. investigații și audituri. În acest context, mai multe canale de informare ne-au permis depistarea unor fapte potențial penale, care pun sub semnul întrebării comportamentul individual”.

Într-un comunicat de presă difuzat joi, 19 mai, gruparea indică că împotriva lui X a fost depusă o plângere la procuratura din Nanterre.

„Această plângere este rezultatul unor investigații care au scos la iveală un anumit număr de fraude ale cărora Societatea sau filialele sale ar fi putut fi victime. Societatea nu identifică, în prezent, niciun impact negativ material, în urma acțiunilor astfel denunțate, asupra sa. numerar sau bunurile sale imobiliare.Va pune în aplicare toate mijloacele pe care le deține pentru a recupera sumele de care ar fi fost lipsită în urma acestor acțiuni”, indică comunicatul.

O anchetă de la Médiapart identifică o societate holding

În această miercuri, 18 mai, Mediapart și colectivul de jurnaliști Investigate Europe fixează un holding luxemburghez numit Lipany, înființat în 2007, care a „acumulat 92 de milioane de euro în active”, „în principal acțiuni la multe aziluri de bătrâni și clinici administrate de Orpea” , în special în Franța. Ancheta evocă „tranzacții financiare suspecte”. În aceeași zi, cota de bursă a Orpea a scăzut cu 19%.

Add Comment